JPBild.se

I pollinatörernas trädgård

I sommarrabatten blommar jätteverbena, fingerborgsblomma och rosenskära. Det doftar sött i seneftermiddagens släpljus. Vingar fladdrar och surrar.Pollinatörerna humla, bi och fjäril sliter hårt ser man när man sitter en stund och iakttar rabatten. Växterna lockar med prakt och belönar med nektar.Cirka en tredjedel av all mat vi äter fixar våra pollinatörer och utan bin skulle nästan 80 procent av maten vi köper försvinna. Världen över ser man en alarmerande minskning av antalet pollinerande insekter.Mångfalden i landskapsbilderna har förändrats och har blivit mer enformiga vilket gör att bland annat bin och humlor minskar.Vad kan man göra för att hjälpa då?Tänk på att spara en bit i din trädgård där det blommar från tidig vår till sensommar så det finns något gott hela säsongen för småkrypen. Eller varför inte en stor kruka på balkongen med lavendel och olika kryddväxter.Stoppa ner näsan i sommarrabatten och fundera på vad du kan göra för de allra minsta.

Elin Elderud

Började min yrkesbana 1996 och landade till slut på Jönköpings-Posten 2000 efter vikariat på några andra dagstidningar. 

Jag är mer eller mindre uppvuxen med yrket genom min pappa som är fotograf och journalist, men att jag själv skulle fastna för det tänkte jag nog aldrig. 

Så blev det i alla fall och det ångrar jag inte. 

Jag älskar att få vara med där det händer i stort och smått. Så mitt intresse är mitt yrke och mitt yrke är mitt intresse.

Det gnistrar till extra när jag ser en vinkel ingen annan ser eller när det oväntade sker mitt i vardagslunken.

Då kan de allra bästa bilderna bli till.