JPBild.se

30 november 2013. Dreamhack.

Festivalen fortsätter och Dreamhack dag två började sömnigt. Mitt på dagen hördes fortfarande snarkningar i sovsalen.

Samtidigt är det där – dåligt med sömn, skräpmat och läsk i mängder – bara yta.

- Spelvärlden utmanar fördomar, säger Didrik Axelsson från Jönköping. 

 

För de som lägger ner hela sitt liv på spelandet kan det mycket väl sluta med en tjock plånbok. 

 

Det allra största namnet inom e-sport befinner sig på Dreamhack. Lee "Jaedong" Jae Dong är världsetta i strategispelet Starcraft 2.Prissumman till turneringens vinnare, som koras i finalen i kväll, är 200 000 kronor. Favoriterna är ett gäng sydkoreaner – med Lee "Jaedong" Jae Dong i topp – och en svensk. Han heter Johan "Naniwa" Lucchesi och är precis som de andra världsstjärnorna på plats i Jönköping och Dreamhack just nu. 

 

Den 23-åriga Jaedong är en legendarisk spelare. Han är en av dem som varit proffs längst tid, sedan 2006, och har under åren tjänat miljoner kronor. Sydkoreanerna har länge dominerat Starcraft 2. Lee "Jaedong" Jae Dong besöker för första gången Dreamhack i Jönköping och är favorittippadd att vinna turneringen i Starcraft 2. Hans spelstil beskrivs som mekanisk med tajming i attackerna.

 

Text: Julia Wågenberg

Robert Eriksson

Jag har jobbat som fotograf sedan 2002 och började på Jönköpings-Posten 2005. Förmånen med mitt yrke är att jag ofta kommer till platser där jag aldrig skulle vara annars och träffar då massor av goa människor.

De fotouppdrag jag brinner för lite extra är när jag får berätta om de människor som inte lever enligt normen. Tycker också det är väldigt inspirerande när det hettar till i nyhetsflödet. När jag inte jobbar så leker jag med mina barn, spelar fotboll i det fantastiska korplaget JP-Vänsterkrysset och försöker bli en hejare på att fiska.