JPBild.se

2 december 2013. Hur det ena kan leda till det andra.

Ibland är det lite lustigt hur det ena kan leda till det andra. Den 11 november 2005 hade jag som uppdrag fota två glada damer som brukade bada i Vättern. Trots novemberkyla. Trots tidig gryning. Så vid sjusnåret på morgonen stod jag och huttrade fullt påklädd på Vätterstranden och fotade de två glada som inte särdeles huttrande doppade sig.

Väl färdig med det jobbet åkte jag hem med min bil och promenerade jag Kapellgatan ner mot redaktionen. I höjd med Sofiagården står två parkerade bilar, i där sitter flera män klädda i arbetskläder i varselfärger. Och maskerade. Känner direkt att något är helt fel, hinner gömma undan kameran jag har på axeln då det kommer ut en pickup från Skolgatan som varvar motorn. Hinner precis över vägen när pickupen tar sats och dånar rakt in i den port som då fanns in i Securitas värdedepån som ligger på Kapellgatan. Jag slänger mej ner bakom ett elskåp och fotar hela händelseförloppet när rånarna, tungt beväpnande, bär ut några påsar. Oftast kommer man ju som fotograf strax efter att något har hänt men någon gång händer det att man hamnar mitt i. Hade det inte varit för de badglada damerna hade jag ju aldrig varit uppe så tidigt och aldrig tagit de där bilderna på rånet.

Idag var jag uppe på Ryhov och och blev igenkänd av en av damerna som jobbar där och blev påmind om historien. Glömde dock fråga ifall de fortfarande brukade bada i november.

 

 

Elin Elderud

Började min yrkesbana 1996 och landade till slut på Jönköpings-Posten 2000 efter vikariat på några andra dagstidningar. 

Jag är mer eller mindre uppvuxen med yrket genom min pappa som är fotograf och journalist, men att jag själv skulle fastna för det tänkte jag nog aldrig. 

Så blev det i alla fall och det ångrar jag inte. 

Jag älskar att få vara med där det händer i stort och smått. Så mitt intresse är mitt yrke och mitt yrke är mitt intresse.

Det gnistrar till extra när jag ser en vinkel ingen annan ser eller när det oväntade sker mitt i vardagslunken.

Då kan de allra bästa bilderna bli till.