JPBild.se

1950-talet.JPs äldsta ishockeybilder.

De äldsta ishockeybilderna som finns i JPs arkiv är från mitten av 1950-talet. Det känns nästan som en annan sport. Pressfotografernas situation och utrustning var mycket olik dagens. Dagens proffskamera fångar 10 bilder per sekund och är oftast utrustade med ett ljusstarkt långt teleobjektiv. På 50-talet använda man som oftast en Rolleiflex, en tvåögd spegelreflexkamera, där fotografen fick mata fram manuellt mellan varje exponering. Varje film innehöll tolv exponeringar så det gällde att spara på krutet.  Bilderna  togs oftast med blixt, med blixten fastsatt på nätet bakom mål. Många hockeyspelare lär ha blivit totalt bländade med en stark blixt rakt i ansiktet. Det som var bättre förr ur fotografsynpunkt var möjligheten att rent fysiskt komma närmare spelet och att kunna välja fler olika vinklar. Den friska utomhusluften inte att förglömma.

 

Johan Lindblom

Efter 26 år på Jönköpings-Posten tycker jag fortfarande att arbetet är fantastiskt roligt. Inte minst uppskattar jag de möten med människor som vi får vara med om varje dag.

När jag började 1986 hade vi ett stort mörkrum på vars dörr det stod skrivet med stora bokstäver: "Förbjudet för reportrar". Om någon trotsade förbudet tog den dåvarande fotografen Arkadi Ivanoff reportrarna i nackskinnet och lyfte ut dem. Jag har varit med om flera förändringar i tidningsbranschen och jag ser fram emot att få uppleva vad som händer i framtiden.

Jag bor på Bymarken. Jag är gift och har tre vuxna barn. Vid sidan av arbetat njuter jag av matlagning och klassisk musik.